26.02.2008 14:56, DKF, Komentárov: 0
Sony Ericsson P1i

Sony Ericsson P1i


Dostal sa nám do ruky ranný prototyp nového komunikátoru Sony Ericsson P1i (pôvodne označovaného ako P700i). Ide o evolučného nasledovníka a zároveň kríženca modelov P990i a M600i, pričom si zobral z každého to najlepšie. Po M600i zdedil dizajn, menšie rozmery a originálnu QWERTY klávesnicu, po P990i zase vysokú výbavu, Wi-Fi, podporu fotoaparátu a čiastočne aj softvér. Dovolím si iba pripomenúť, že nejde o recenziu, ale o predstavenie telefónu, ktorý ešte nie je úplne dokončený.

konštrukcia..

Na prvý pohľad vychádza novinka z dizajnu M600i, no pri bližšom skúmaní zistíme, že P1i je predsa len originál. Už nenachádzame prísne účelový minimalizmus, ale klasický moderný dizajn vo farebnej kombinácii Silver Black. Predné strieborné orámovanie je skutočne kovové, pravdepodobne z hliníkovej zliatiny, a dodáva prístroju potrebnú tuhosť a zároveň masívnosť, ktorá plastovej M600i beznádejne chýbala. Rovnako jej chýbala aj predná VGA kamera pre videohovory. P1i má rozmery 106 x 55 x 17mm a hmotnosť 124 gramov, čiže oproti M600i je o niečo väčší a aj o 12 gramov ťažší, no v porovnaní sP990i (114 × 57 × 25 mm / 155 gramov) je už v každom smere menší (predovšetkým o8 mm tenší) a až o 31 gramov ľahší! Dotykový displej je rovnaký ako aj na M600i, má teda uhlopriečku 65mm, rozlíšenie 240 x 320 pixelov a zobrazuje 262-tisíc farieb, pričom je veľmi dobre čitateľný aj na ostrom slnku.

Charakteristickou prevzatou časťou zM600i je QWERTY klávesnica s dvojpolohovými tlačidlami, tie sú síce určené pre menšie prsty, no veľmi rýchlo sa dá na ne zvyknúť a bez problémov pomocou nich napíšete aj dlhší súvislý text, v mojom prípade takmer bez chýb. Pochvalu si zaslúži aj ich rovnomerné podsvietenie, ktoré je vynikajúco čitateľné ako za tmy, tak aj za šera. Klávesnica má však nevýhodu vtom, že ak vám nesadne už od začiatku, tak bude celé vaše spolunažívanie pripomínať nekonečný boj. Podľa mňa mali P990i a predchádzajúce P900/910i v tomto smere výhodu, pretože boli univerzálnejšie. Ak vám nesedela drobná QWERTY klávesnica, tak ste ju nemuseli vôbec použiť a stláčali ste iba alfanumerické tlačidlá. {%relfile 248 l 30%}Za zváženie by tiež možno stáli pevné kontextové tlačidlá, na ktoré je medzi displejom a klávesnicou dostatok priestoru, teraz totiž treba stláčať prstom samotný displej, čo nemusí každému vyhovovať. Na spodnej strane sa nachádza Fast port konektor, ktorý by som za bežných okolností vôbec nespomínal, no tento krát je na to veľmi zaujímavý dôvod. Nachádza sa totiž nad ním veľká LED dióda, ktorá informuje svojím zreteľným červeným, alebo zeleným svetlom o stave nabíjania a svojím blikaním tiež o zmeškanom hovore alebo prijatej správe. Na ľavom boku nájdeme pohodlný Jog-dial ovládač (ktorý sa dá po vzore M600i iba otočiť a stlačiť, no už nie odsúvať, alebo prisúvať) a nechýba ani dostatočne veľké návratové tlačidlo. Nad otočným ovládačom je netradične umiestnená malá kovová skoba pre zavesenie na krk. Pravá strana zariadenia obsahuje mierne zapustenú dvojpolohovú spúšť fotoaparátu, dobre spracovaný slot pamäťových kariet MS Micro™ (M2™) a tlačidlo pre aktiváciu webového prehliadača. Oba boky majú vo svojom strede malý žliabok, vďaka čomu padne P1i veľmi dobre do ruky a bez problémov ho udržia aj mierne spotené prsty.

Stylus má klasickú konštrukciu s kovovým stredom a plastovými koncami a má dĺžku 95 mm, je teda o celý centimeter dlhší ako pri P990i. Zadná strana je konečne pogumovaná, znamená to teda, že sa zariadenie v ruke nešmýka a chráni zadnú stranu pred ošúchaním a poškriabaním. Nachádza sa tu tiež nekrytý objektív 3,2 Mpix fotoaparátu s dvojitým LED svetlom a hlasitý reproduktor. Máte problém ho nájsť na fotografii? Aj ja som mal, reproduktor sa totiž schováva pod pochrómovanou lištou nad fotoaparátom, vďaka tomu ho len tak ľahko nezakryjete a veľmi dobre znie, aj keď je položený na stole. Po jednoduchom odsunutí batériového krytu objavíme hlavný zdroj energie, ktorý je v našom prípade klasický Li-Pol akumulátor BST-33 s kapacitou 950 mAh. Podľa informácií od výrobcu by však finálny kus mal byť vybavený batériou s kapacitou 1120 mAh (podobne ako aj P990i), no vďaka kvalitnejšej správe napájania je sľubovaná vyššia výdrž. Na jedno nabitie by to malo byť až 440 hodín pohotovosti vsieti GSM, 350 hodín pohotovosti vsieti UMTS, 10 hodín hovoru vsieti GSM a 3,5 hodiny hovoru vsieti UMTS. Veľmi slušné čísla.

funkcie..

Sony Ericsson P1i pracuje vsieti GSM (900/1800/1900 MHz) aj 3G (2100 MHz) a k internetu sa vie pripojiť pomocou GPRS alebo UMTS (384 kbps). Bohužiaľ stále neovláda EDGE, ani HSDPA, ktorý sme už tajne očakávali. V tomto teda bude výrazne strácať na konkurenciu, tá už nejaký čas svoje najvyššie modely vybavuje rýchlym internetom HSDPA, a to nielen s rýchlosťou 1,8 Mbps, ale už aj 3,6 Mbps. Rýchly internet bude pre vás dostupný iba v dosahu Wi-Fi (WLAN 802.11b do 11 Mbit/s), ktorý zdedil po P990i. Pre komunikáciu na blízko môžete využívať Bluetooth 2.0 sA2DP, Infraport aUSB 2.0 s Mass Storage. Výrobca sa aj tento krát rozhodol pre procesor ARM9 s taktom 208 MHz, ktorý sme videli už vM600i, P990i aj W950i. Nuž, očakávali sme niečo „výkonnejšie“... V praxi však môžeme potvrdiť, že už aj náš prototyp je minimálne rovnako rýchly ako P990i s najnovším softvérom. P1i beží pod operačným systémom Symbian 9.1 UIQ3, ktorý je vtejto chvíli po funkčnej stránke takmer identický sP990i (zato však grafické prevedenie viditeľne vychádza zM600i), no keďže sa na softvéri ešte tvrdo pracuje, môžeme ešte očakávať veľa zmien. Predpokladáme zmeny k lepšiemu, samozrejme. Hádam jedinou viditeľnou novinkou je vtejto chvíli šikovne rozšírené menu v pohotovostnom režime, ktorému pribudlo ďalších 10 nastaviteľných skratiek. Oveľa viac nás však zaujal správca úloh, ktorý bez problémov spracovával súčasne aj 15 spustených aplikácií, a to bez výrazného spomalenia či hlásení o nedostatku pamäte. Môže za to zdvojnásobenie operačnej pamäte RAM zo 64 (P910i, P990i) na 128 MB! Vnútorná Flash pamäť má mimochodom kapacitu až 256 MB, z ktorých je pre užívateľa určených až 166 MB, pričom už vo výbave by sa mala nachádzať 512 MB pamäťová karta M2™.

Čo sa týka ostatných vlastností telefónu, 95% z nich je v tejto chvíli identických sP990i, takže nechýba stereo FM rádio s RDS, prehliadač Opera 8.65, RSS čítačka, Quickoffice, PDF+, skener vizitiek a klasická výbava organizácie času s prehľadným kalendárom, poznámkami, atak podobne. Prítomná by mala byť dokonca aj funkcia TrackID™! Vyskúšali sme si aj nový fotoaparát, snímací CMOS čip ponúka rozlíšenie 3,2 Megapixlov (2048 x 1536 pix.) a objektív s autofokusom má ohniskovú vzdialenosť 4.8 mm a svetelnosť 1:2.8. Ovládací softvér je opäť takmer identický sP990i (až na grafické spracovanie), umožňuje nastaviť od kvality snímania, zoomu, korekcie expozície, vyváženia bielej farby, až po režim zaostrovania, samospúšť, zhlukové snímanie či efekty, jednoducho všetky štandardné akcie. Výsledná kvalita fotografií presne splnila naše očakávania, fotky sú ostré a plné detailov, no v priamej konfrontácii neporazili Cyber-shot K800i, aj keď treba dodať, že k tomu nemali ďaleko. Vo videorežime je k dispozícii najvyššie rozlíšenie 320 x 240 pixelov s rýchlosťou 15 fps, pri nižších rozlíšeniach videa až 30fps, ktoré nahráva vo formáte MPEG-4. Nemám k nemu žiadne výrazné pripomienky, plynulosť aj kvalita boli veľmi slušné.

verdikt..

Najnovší Sony Ericsson P1i posúva schopnosti predchádzajúcich komunikátorov zase okúsok ďalej, ale sú tieto zmeny dostatočne radikálne? Nové telo má oproti P990i menšie rozmery aj hmotnosť, ponúka väčšiu vnútornú aj operačnú pamäť a kvalitnejší fotoaparát. QWERTY klávesnica je síce veľmi elegantná a v správnych rukách tiež veľmi účinná, no nie každý si s ňou bude rozumieť. Z vnútornej výbavy musím najviac skritizovať absenciu technológie HSDPA, ktorú ponúka konkurencia už od minulého roka. Ak by mal byť P1i váš prvý smartphone, tak sním budete s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi spokojný. No ak už vlastníte napríklad P990i, tak pre vás upgrade nemá takmer žiaden význam. Nehovoriac o tom, že potenciálnym záujemcom zaručene zamotá hlavu súčasná mimoriadne nízka cena P990i, ktorá sa pohybuje na úrovni iba 11-tisíc korún.

Plusy:

- menšie rozmery aj hmotnosť
- kvalitná konštrukcia a dizajn
- UMTS, Wi-Fi
- QWERTY klávesnica
- 3,2 Mpix fotoaparát
- väčšia vnútorná pamäť
- TrackID™

Mínusy:

- málo inovatívny
- chýba HSDPA
- klávesnica len pre malé prsty



Zdroj: 3G Centrum

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012