01.02.2013 14:00, Michal "MickTheMage" Nemec, Komentárov: 1
Dawnguard - The Elder Scrolls: Skyrim DLC

Dawnguard - The Elder Scrolls: Skyrim DLC

Spomienky snehom zaviate. Dovahkiin zrazil na kolená draka čo sa chystal zožrať svet. Teraz sa len túla po šírych krajoch Skyrimu. Tu vyčistí hniezdo bandy lupičskej, tam pomôže so strateným šperkom. Často však rozmýšľa, o úlohách, ktorého ho možno ešte len čakajú. Často hľadí z Hrdla sveta unášaný spomienkami na svet zvaný Tamriel.

Svet nie je len jeden. Hľadí do množstva svetov cez žiarivé okno. Hľadá v nich zábavu, oddych či útek kamsi vdiaľ. Vie len on sám čo blúdiac v cudzích svetoch nachádza. Vidí a vie, že v takých svetoch nebdie len jeden záchranca, jeden Dovahkiin. Sú mnohí a nie každý je rovnaký. Zo svojho kresla hľadí, pozná tie rôzne dôvody útekov k svetom iným, cudzím, tak vzdialeným jeho vlastnému. Jeden je hrdina, čo chce byť najlepší zo všetkých. Ďalší sa len túla krajinou a hľadá výzvy. A dokonca sú medzi nimi takí, ktorí hľadajú... nuž podobnosti so svetom vlastným. Ako trón, na ktorý aj sám kráľ chodí sám. Hľadajú, ale márne. Nie v tomto svete. Taký sa do Tamrielu už asi nevráti. Ale tí ostatní, tí možno túžia po návnade. Dôvode, ktorý by ich k dobrodružstvu hnal. Stačí malý náznak, prísľub niečoho nového a on sa určite nájde Dovahkiin, ktorému prehovoria do duše.

Ten za žiarivým oknom do svetov vie. Vie, že kdesi čaká nová niť, po ktorej len stačí siahnuť. Stiahnuť z parných diaľav mocného princa svetov menom Gabe. Rovnako však vie, že mu nebude v tomto prípade dopriané. Nášmu svetu nikto nič nedá len tak. Nie, v našom svete sú parné diaľavy mocného princa zakázané. Aspoň pre svet menom Tamriel. Ten si tu len v obchode z kameňa môžeš kúpiť. Situácia je to veru nepekná a nepríjemná, ale jeden nad tým môže len neveriacky hlavou krútiť. Dawnguard, príbeh lovcov krvosajov musí len týmto spôsobom získať. Bude však stáť Dovahkiinovi za tú námahu, za ten zlatý peniaz utratený? Nuž, to všetko na jeho duši závisí. Ako úzko spätá je s Nirnom a s jagavým ľadom Skyrimským.

Dobrodružstvo krvosajov a ich lovcov nieje pre každého Dovahkiina určené. Kto do sveta opäť sa vydá, nájde nový hrad, domov, krátke dobrodružstvo a zbytky pradávnych elfov. Snehom čo žili, tých čo zradili a kruto zotročili. Posledné kúsky civilizácie, posledné šialenstvo a chuť po krvi a zášť k slnku, ktoré dáva životu zmysel. Spanilá kráska, dlho spiaca s očami šelmy vás tým dobrodružstvom bude sprevádzať. A Dovahkiin si svoj osud bude musieť vybrať. Veľká moc môže byť získaná cez veľké obete. Večná existencia za malú smrť. Krvosaj sám sa môže stať. Veľký pán, mocný, so stromom, ktorý vo hviezdach vyrastá. Byť mŕtvy a žiť. Pre mnohých nie pekná myšlienka. A nie tak výhodná, akoby sa mohlo zdať. Má vlastnosti, ktoré zábavné sú i keď len chvíľu. Nešikovne však s nimi bude ten za žiarivým oknom nakladať. Krvosaj však byť Drakorodený nemusí. Jeho rozhodnutie dobrodružstvo tvaruje. Dawnguard sú tí, čo stoja proti plánu krvosajov zničiť samotné svetlo Tamrielu. Zabrániť večnej noci tak dračia duša musí. Nech už sa však vydá ktorýmkoľvek smerom, vždy skončí na rovnakých miestach. Nových i starých. Jeden by ich od starých krás Skyrimu ani nepoznal. Stále dokážu vtiahnuť dušu Dovahkiina hlbšie do osídel Nirnu. Však, ale nie sú ničím nové. Neprekvapia, ale ani ničím neurazia. Sú. A len ten za žiarivým oknom do svetov musí súdiť, či je jeho záujem hoden.

Ja mu môžem poradiť len jedno – pokiaľ tvoja duša dlie v Skyrime, pokiaľ Tamriel sa tvojím druhým svetom stal, ľutovať jeho návštevu znova nebudeš. Ak však máš pochybnosti o svete, ktorému vládnu dva mesiace, rozmýšľaj si svoj nákup dobre. Nič nové ti to neprinesie, len to, čo už tu mnohokrát bolo...

 

Hearthfire

A ak by Dovahkiina unavili večné boje a život zo dňa na deň. Hľadal by niečo, čo ho pri srdci zahreje. Domov, miesto kam sa môže po svojich dobrodružstvách navrátiť, parné diaľavy a majstri božských síl tvorcov pre nich majú pripravenú menšiu niť. Šiť sa s ňou bude, zošívať zázemie domova. Teplo domáceho krbu aby ten s dušou draka zdieľať mohol. Za svoje činy pozemok dostane a na ňom vlastnými rukami domov vystavia. Veď ako vravievali naši predkovia – zasaď strom, postav dom a... adoptuj si syna.

Dávať rady majstrom k stavbám nebudem. Veď sa zdajú také jasné a samozrejmé. Pracovné stoly, na ktorých svoj dom navrhne, kúpiť materiál a dom vyzdobiť. Určiť správcu usadlosti, presťahovať svojho partnera do domu musí a potom už len užívať plody svojej práce bude. Kochať sa, ukladať a pracovať, tak ako v ktoromkoľvek inom dome. Panstvo je to pekné, Dovahkiin si len priority určiť musí. Nič nie je zadarmo, je to spôsob ako nahromadené zlato míňať. Usadiť sa a mať svoje miesto v snežnom Skyrime. A môže ich mať všetky – Dovahkiin najväčší vlastník skyrimských nehnuteľností. Žiadne zábrany mu v tom nie sú kladené. Ten za žiarivým oknom do svetov už istotne pochopil. Chápe jednoduchosť novej nite, ktorá mu obohacuje svet Skyrimu. Ak ju samozrejme bude chcieť. Nie, domov nie je pre každého. To už i toho s chladným srdcom ku Skyrimu zaujme príbeh Dawnguardu viac. Pre túto niť, toto rozšírenie sveta je potrebné mať srdce. Milovať Skyrim ako nikto iný, inak u vás priveľmi nepochodí. Nenadchne a do zabudnutia upadne.

Strážcovia úsvitu sú niťou, ktorá pripomína stratený kúsok mapy. Mapy, ktorá zapadne do celku a pomaly ostáva bez povšimnutia. Zabaví na čas i toho s chladným srdcom – ak bude chcieť. Na strane druhej, domov v Skyrime je len skutočne pre tých, ktorí krásam severu nadobro prepadli. Ak však presvedčení nie ste, čakajte pretože onedlho sa rozvinie nová niť. S novým svetom, ktorý bude návratom do časov minulých, ten si možno zaslúži i pozornosť tých s chladným srdcom.


Michal "MickTheMage" Nemec
viac článkov autora

Výrobca: Bethesda
Distribútor: Bethesda/Zenimax
Testovaná platforma: PC
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický jazyk
Žáner: RPG
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Oficiálna stránka: http://www.elderscrolls.com/
Karta hry: The Elder Scrolls V: Skyrim
Plusy:

+ rozšírenie sveta a dôvod hrať intenzívne Skyrim

+ pre niekoho upírska cesta

+ pekné nové lokácie

Mínusy:

- nič nové sa nezmenilo, v podstate hráč nepozná rozdiel od hlavnej hry

- trochu nuda v Soul Cairn

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 7.8 / 10
(Hodnotení: 4)

Diskusia
Under4 dlc 01. 02. 2013 15:06
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012